Help

In what areas cycling routes are available in BikeNode?

Cycling routes are available worldwide in BikeNode. Europe has the best coverage. The coverage in other parts of the world is less. The biking route network is made available by WayMarkedTrails.org and OpenFietskaart.nl. They both get their data from OpenStreetMap.org.

Are MTB tracks available as well?

Yes. You can switch to the view of MTB tracks by the left button at the title bar. Make sure that the setting ‘Old nodes instead of MTB‘ is switched off.

Why is BikeNode using another layout for the routes then before?

From BikeNode 4.1 onwards WayMarkedTrails.org is used as main source instead of OpenFietskaart.nl. There are two reasons for that: 1) The coverage is worldwide instead of The Netherlands and Belgium only and 2) WayMarkedTrails.org is updated daily while OpenFietskaart.nl was not updated already for some years. This leads to a more and more outdated cycling network.

Can I get back to the old layout of the bike nodes (fietsknooppunten) network in the Netherlands and Belgium?

Yes. First make sure that the setting ‘Old nodes instead of MTB‘ (‘Oude knooppunten ipv MTB‘) is switched on. Next you can toggle between the new and old layout by the left button at the title bar.

What does the left button at the title bar do?

Clicking that button switches between the main routes view and the alternative routes view. The alternative routes view is showing 1) the MTB routes worldwide or 2) the old bike nodes (fietsknooppunten) layout in the Netherlands. You can select what you want to see, by the setting ‘Old nodes instead of MTB‘ (‘Oude knoopppunten ipv MTB‘).

If I click the left button at the title bar, nothing is shown. Why not?

If the setting ‘Old notes instead of MTB‘ is off, MTB routes are shown. However, quite some MTB routes only are shown when you zoom in enough.
If this setting is on, the old bike nodes (fietsknooppunten) layout is shown. This old layout only is available in The Netherlands and Belgium.

Can I correct mistakes in the route network or add missing routes?

Yes you can. The source of the route network is maintained at OpenStreetMap.org (OSM). OSM is a freely editable world map where anybody can participate. Which means that it is by no means complete, but it also means that you can contribute by adding new routes and correcting mistakes in existing ones. To find out more about OpenStreetMap, see the Beginner’s guide.

Can I create a route and use it for my personal navigation?

No. BikeNode just shows the routes on the map.

Is a satellite and terrain view available?

Yes. The right button at the top of the screen switches between the Standard, Satellite and Terrain view. You just need to click that button until your wanted view is shown.

Are the routes cached on my device for off-line usage?

No. Internet access is required to view the routes.

Advertentie

113 Reacties to “Help”

 1. Remco Says:

  Fijne applicatie maar ik heb nog niet door hoe ik m praktisch kan gebruiken. Ik weet nu dat ik m kan gebruiken om te kijken waar ik ben. Kan ik zelf knooppunten aan elkaar koppelen en daarmee mijn eigen route maken? Want al die fietsroutes kleuren lopen door elkaar. Graag hulp

 2. alexvanderlinden Says:

  @Remco
  De applicatie is ontwikkeld om een plattegrond met fietsknooppunten bij je te hebben. Je kunt de route ter plekke bepalen, maar niet van tevoren ingeven of koppelen. De blauwe routes zijn de knooppunt-routes. Ik ben benieuwd of jij in Limburg fietst; daar zijn nogal wat lokale (mountainbike)routes wat het kaartje nogal onoverzichtelijk maakt. Heb jij daar last van?
  UPDATE: Vanaf release 2.2 kun je kiezen welke soort routes je wilt zien.

 3. j weikamp Says:

  Ik wil in italië gaan mountainbiken kan ik thuis al routes downloaden en later in italië gebruiken ?
  M.V.G. j.weikamp

 4. alexvanderlinden Says:

  @j weikamp
  BikeNode geeft alleen routes weer in Nederland, Belgie, Luxemburg en een klein deel van Duitsland. In Italie zul je BikeNode helaas dus niet kunnen gebruiken. (Ja, je kunt de routes in Nederland bekijken terwijl je in Italie bent, maar dat lijkt me niet zo zinnig…)

 5. Mart Says:

  Ik zou BikeNode graag willen gebruiken op mijn tablet, maar ik kan geen apk’s downloaden van Android Market (wordt niet ondersteund). Is er een andere manier om de apk-file te bemachtigen?
  m.v.gr.
  Mart van Beelen

 6. alexvanderlinden Says:

  @Mart
  Ik zal je deze week de apk opsturen. Ik ben benieuwd of hij werkt op jouw tablet. Welke heb je? Ervaringen/reacties met goedkope ‘chinese’ tablet zijn vooralsnog niet zo positief. Met de goeie tablets (zoals bijv. de Asus Transformer) werkt BikeNode trouwens wel.

 7. Peter Diesveld Says:

  Net voor het eerst mee gefietst op een Viewpad 7 in een fietskaarthouder. Fantastisch! Ideale combinatie van gps en kaartbeeld om on-the-fly knooppunten te kiezen (en naar de fietsvrienden te roepen). Tot nu toe fietste ik met Oziexplorer met top25 kaarten op een analoge kaart. Nu is het afgelopen met de papieren kaart, denk ik.
  Wens: snelheidsindicator ergens. Verder: mijn complimenten.

 8. alexvanderlinden Says:

  @Peter
  Klinkt goed. Bedankt voor de complimenten.
  Ik heb vooralsnog geen plannen om een snelheidsindicator in te bouwen. Om de snelheid te meten gebruik ik zelf altijd de app “My Tracks” van google.

 9. ronald Says:

  De app is een goed begin, maar ik had gehoopt de knooppunten aanelkaar kon koppelen. Alleen een lijstje die ik thuis kan bepalen, met de onderlinge en totale afstanden zou deze app compleet maken.

  Daarnaast wil ik vragen of de source open is, ben zelf ook ontwikkelaar, zou kunnen helpen.

 10. jan van ijsseldijk Says:

  Op zich een goed werkende app, maar de suggestie zou zijn
  Niet alle routes laten zien ,ook nist per soort of je moet wat zinvols mee in de app kunnen doen
  Mogelijkheid tot maken van een knooppuntroute.
  Een route kunnen selecteren door aanklikken
  Mvg

 11. hans de sain Says:

  Handige app! Is het mogelijk om bepaalde ‘beperkingen’ aan te geven? Neem b.v de veerpont over de eem die zondags niet vaart. Of het kleine voetveer met zelfbediening in de eemmesser polder (knooppunt 20 meen ik).
  Wellicht is een verwijzing naar een site een optie.

 12. GerritH Says:

  Heb zojuist de cache eens gewist. Nu heb ik plotseling enkel de knooppunten rond mijn locatie en geen enkele route meer. Herladen lijkt niet te werken. Wat heb ik gemist???

  • alexvanderlinden Says:

   @GerritH
   Het lijkt erop dat de servers van OpenFietsKaart.nl (waar de routes van geladen worden) even offline zijn geweest. Ze lijken nu weer online te zijn, want de routes laden inmiddels weer. Dit gaat momenteel nog wel erg langzaam (en some helpt afsluiten en opnieuw opstarten van BikeNode). Het zou kunnen dat de routes op de servers ook opnieuw gegenereerd moeten worden. Als ze allemaal gegeneerd zijn, zou het laden in BikeNode ook weer sneller moeten zijn.

   • alexvanderlinden Says:

    Het genereren van de routes op de servers gaat toch nog steeds niet helemaal goed. Dus tijdelijke tip: verwijder NIET de gecachte routes. Sorry voor diegenen die dat nu net wel gedaan hebben, waaronder ik zelf (terwijl ik morgen wil gaan fietsen…).

   • alexvanderlinden Says:

    Het genereren van de routes gaat momenteel weer als vanouds. Ik denk dat je met een gerust hart eventueel weer de cache kunt leeggooien, mocht je dat willen. Het lijkt erop dat het genereren tijdelijk niet goed ging vanwege onderhoud op de servers: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=20753

 13. Jack J Says:

  Vraagje ik zoek een fiets app. voor android waar ik geen data verbinding nodig heb tijdens het gebruik.

 14. Jack J Says:

  Ik heb tomtom en sygic op android maar ik heb geen data verbinding dus hij laadt geen kaarten in .

 15. Suzanne Says:

  Ik vind het ontbreken van afstanden een groot bezwaar. Zowel bij het plannen als om achteraf terug te kijken hoe ver je hebt gefietst. Dit staat wel op de borden langs de route. Is dit niet op te nemen in de app?

  • alexvanderlinden Says:

   @Suzanne. Als je ver genoeg inzoomt, zie je langs de routes ook de lengte van de route tussen twee knooppunten. Er is op het moment helaas geen mogelijkheid om de afstanden op te tellen tot een totaal.

 16. alexvanderlinden Says:

  Het laden van knooppunten gaat momenteel niet goed. Je krijgt de melding “Er is iets fout gegaan.” Er lijkt iets mis of veranderd in Google’s infrastructuur. Verder onderzoek volgt.

 17. Geurt van der Heiden Says:

  Ik heb een samsung note 10.1
  Alles werkt alleen reageert het knooppunt niet als ik hem aanklik.
  Doe ik iets verkeerd?

 18. Jan Buitenhuid Says:

  Alles werkte perfect, maar geen knooppunten meer.
  HTC One

 19. dimi Says:

  Kan bikenode niet meer gebruiken geeft telkens een fout.
  Wat te ?doen

 20. Jan Buitenhuid Says:

  Hij doet het weer, super

 21. w.wagter Says:

  Ik kan tikken wat ik wil op de knooppunten maar er gebeurt niets op mijn Galaxy S4.
  in afwachting van uw bericht
  mvg

  • alexvanderlinden Says:

   Ik heb het laatst zelf eens getest op een S4. Wat ik hierbij merk is dat het lijkt alsof je heel vaak ‘mis’ tikt (terwijl dat volgens mij toch niet zo is). Het lukte me uiteindelijk altijd wel om een knooppunt te openen. Tja… niet fijn… ik zie/heb nog even geen oplossing…

 22. Maria Says:

  Hij werkt geweldig op mijn Asus tablet. Dank voor deze geweldige app!

 23. Peter Says:

  Ik gebruik bikenode al geruime tijd tot volle tevredenheid op mijn htc-telefoon. Nu heb ik een, niet te dure, tablet gekocht en geeft de app aan niet compateble te zijn met mijn tablet. Je hebt hierover al in 2011 een vraag beantwoord maar inmiddels zijn we alweer enige tijd verder. Is er een oplossing om d app toch op mijn tablet te krijgen?

 24. ivo Says:

  een goede app. gebruik deze veel met vakantie. nu krijg ik alleen geen routes te zien als ik inzoom. alleen knooppunten. op provincie niveau zie ik ze wel. voorheen was dit wel mogelijk. heb de app al opnieuw geinst. cache leeggemaakt, maar dat heeft niet geholpen. heb nu v3.2. iemand idee wat dit kan zijn ?

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Ivo,
   Bedankt voor je feedback. Sorry voor de ‘overlast’. BikeNode haalt de routes van OpenFietsKaart.nl. Op deze server gaat blijkbaar iets niet goed en worden de routes op ingezoomde niveaus niet meer gegenereerd. Ik probeer mensen te bereiken die dit probleem kunnen oplossen.
   Een tip voor de overige mensen: Maak de cache in BikeNode NIET leeg zolang dit probleem bestaat.
   Groeten,
   Alex

 25. Joep Says:

  Hoi Alex,
  Ik heb 29 juli hetzelfde geconstateerd als Ivo en ook de zelfde acties ondernomen. Zonder resultaat. Toen ik naar Openfietskaart.nl ging werd me al snel duidelijk dat hier het probleem lag. Het resultaat van dit probleem is voor mij dat het datagebruik van een fietstochtje van 65 km opeens ca 460 Mb is. Terwijl tochten daarvoor slechts enkele Mb’s verbruikten. Kan dit kloppen? Overigens een heerlijke app om zomaar op de bonnefooi van het ene naar het andere knooppunt te rijden en niets van te voren te hoeven plannen.
  Met vriendelijke groet,
  Joep

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Joep. Ruim 400 MB lijkt me heel veel. Maar het probleem is opgelost, dus als je van te voren op je wifi al een beetje het te fietsen gebied bekijkt (=caching), heb je onderweg niet meer zoveel data verkeer nodig.

 26. ivo Says:

  alex, ik zie dat routes nu weer zichtbaar zijn als je inzoomt. bedankt zover. kunnen we de app weer gebruiken. ivo.

 27. Gie Says:

  Wordt er gewerkt aan een versie die geen dataverbinding nodig heeft. Ik woon in België, en als ik ga fietsen in Nederland is de dataverbinding heel duur. Kaarten van OsmAnd of Navigon gebruiken moet toch kunnen.

  • alexvanderlinden Says:

   @Gie. Ik snap je wens. Er wordt momenteel echter niet gewerkt aan zo’n versie. De routes zien nu trouwens al zonder dataverbinding te zien als je ze al eens eerder bekeken hebt. De basis plattegrond is echter wel een dataverbinding nodig.

 28. Martijn Grimme Says:

  ‘Kaartsoort’ moet aaneen geschreven worden niet met een spatie ertussen. Dit staat zowel fout in het menu, als in de uitleg.

 29. cees neuteboom Says:

  Ik heb bikenode op mijn note 2 geïnstalleerd. Koos een knooppunt, kon kiezen uit auto, fiets of auto. Koos fiets, had de keus uit google maps of tomtom. Koos tomtom en per ongeluk steeds in plaats eenmaal. Tomtom laat me dan met de suto gaan, hetgeen niet de bedoeling is. Maar ik kan deze keus niet ongedaan maken. App deinstalleren en opnieuw installeren helpt niet.
  Wat moet ik doen?
  Alvast dank voor een reactie.
  Cees

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Cees. Je moet hiervoor niet bij BikeNode zijn, maar bij de app die standaard opstart: TomTom in dit geval. Ga naar de algemene instellingen van je telefoon. Vervolgens ga naar het gedeelte “Apps” en dan naar TomTom. Hierbij zie je onder andere de optie “Standaardwaarden wissen”. Tik op deze knop.

 30. Henk Says:

  Ik zag bij de recensies onderstaande zin staan:
  “Bikenode samen met navi OsmAnd een topper Als je bikenode en daar na de gratis navigatie van osmand er opzet heb je navi met knooppunten. wel even op fietsen zetten de navi.”
  Wil dit zeggen dat Bikenode samen werkt met OsmAnd navigatie?

 31. Henk Says:

  Dan ben ik erg benieuwd hoe?

 32. fred lahuis Says:

  Kan ik kaarten downloaden voor offline gebruik. ik heb geen mobiel internet en kan het nu niet onderweg gebruiken.

 33. Frank Says:

  Wat is de reden om Google Maps in plaats van OpenstreetMap (OSM) te gebruiken voor Bikenode? Informatie van BikeNode is immers afkomstig van OSM? OSM heeft bovendien een aantal voordelen boven Google Maps. Zo is OSM bijvoorbeeld gedetailleerder dan Google Maps en is ook vaak actueler.

  • alexvanderlinden Says:

   De meeste mensen zijn gewend aan het uiterlijk van Google Maps.

   • Frank Says:

    Ik moet zeggen dat ik dat jammer vind. Ik was aanvankelijk enthousiast toen ik las dat BikeNode haar informatie haalt van Openfietskaart, gebaseerd op OSM, maar toen ik het ging gebruiken, was ik teleurgesteld om te merken dat de informatie bovenop Google Maps is geplaatst. Als aanhanger van opensource en met de zorgen voor privacy, had ik het veel liever gezien dat het op OSM weergegeven wordt. Helaas. Niettemin wens ik u veel succes toe.

 34. emmy Says:

  Waarom zijn de groene labels met witte cijfers zo klein? Is erg onhandig? Hoe kunnen die groter?

 35. Joep Says:

  Ga naar menu (de drie verticale blokjes), kies instellingen en zet een vinkje bij Grote labels

 36. JohanJohan Says:

  Hoe kan ik met deze app een route van bvb 40 km plannen en me laten navigeren?

 37. Fred Says:

  Op uw kaart staat dichtbij Zaandam knooppunt 41. Dit knooppunt ligt tussen de knooppunten 73, 74 en 33. Helaas heeft het genoemde knooppunt 41 in uw app een verkeerd nummer.onjuist. Dit moet nummer 50 zijn.

 38. Valentijn Says:

  Prachtige app, al veel gebruik van gemaakt.

  Een nadeel: geen offline maps (en ook geen caching?).

  Als ik onderweg de app wil gebruiken heb ik een data verbinding nodig. op veel plaatsen is er geen dataverbindiing. Op plaatsen waar deze er wel is, gaat je databundel nogal hard.

  Er lijken wel wat map tiles gecached te worden. Als je echter de app een tijdje (uur) niet gebruikt, dan gaat hij ze weer opnieuw downloaden lijkt het? Of zou dit wel gecached moeten blijven?

  Wat ik zelf een super feature zou vinden is als er gebruik gemaakt zou kunnen worden van de offline maps van de google maps app.

  Ik sla vaak als ik ergens heen ga thuis al een offline map op van het gebied zodat ik onderweg ook zonder dataverkeer de maps kan bekijken.

  Als ik zelf google op de goodle maps api v2, is het me niet helemaal duidelijk of dit nu wel of niet kan. Wat wel kan is zelf tiles offline opslaan voor hergebruik.
  Ik zie overigens dat er gebruik gemaakt wordt van osmdroid, en daar is het mij niet van duidelijk of die gebruik kan maken van de offline tiles van de google maps app.

  Ben benieuwd naar jullie ideeën.
  Als je dit eenmaal werkend hebt, kan het in al jullie apps goed gebruikt worden denk ik?

  Groet,

  Valentijn

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Valentijn,

   De routes worden wel gecached (mbv osmdroid), de basis-kaart van google wordt niet gecached. Voor zover ik weet is dit ook niet mogelijk met google maps api v2. Volledige offline beschikbaarheid staat reeds op het wensenlijstje, maar is vooralsnog in afwachting van de mogelijkheden van osmdroid in combinatie met de google-maps-api.

   Groeten,
   Alex

 39. henk Says:

  Hoi,

  Offline maps zijn mogelijk via de TileProvider in Google Maps API v2.

  Valentijn

 40. Casey Says:

  Top App ! Werkt geweldig! Brengt je waar je heen wil.
  Heeft me ook al menigmaal geholpen wanneer ik even niet meer op de knooppunte route zat.

 41. mieke wilhelm Says:

  Ik zie steeds zwarte blokken op de kaart daardoor kan ik de kaart niet goed zien,ligt dit aan mijn telefoon? Wel jammer want makkelijke app verder

 42. Toon oppers Says:

  Ik krijg geen knooppunten meer op de kaart
  Wat kan ik hoer aan doen

 43. G van den Beucken Says:

  Ik kan de cijfers van de knooppunten niet leesbaar krijgen hoe komt dit

 44. Joep Says:

  Heeft het iets te maken met de overgang naar Android 6? Bij mij zijn, na op Android 6 overgegaan te zijn, de labels piepklein. Grote labels zijn niet in te stellen. Ik krijg dan de foutmelding “Er is iets fout gegaan. Tik op de knop vernieuwen om opnieuw te proberen” Wat vervolgens weer dezelfde foutmelding geeft.

 45. Albert van de Belt Says:

  Ik heb hetzelfde probleem. Er worden geen knooppunten meer getoond en ik krijg bovengenoemde foutmelding. Het cache-geheugen leeg maken helpt niet

 46. G.v. Straaten Says:

  Geen knooppunt te zien ondanks diverse keren downloaden.

 47. Guus Ouwerkerk Says:

  De laatste updaten is geen beste.
  De labels zijn zo klein dat ze volslagen onleesbaar zijn, wat ik ook instel.
  Daartegenover zijn de routelijnen nu wel erg dik.
  Dit zowel op mijn Nexus 7 tablet als mijn Samsung S6.

 48. C. P. Berkman Says:

  De knooppunten zijn niet of nauwelijks te lezen zo klein zijn ze. In zoomen helpt niet. Grote labels staat aangevinkt. De knooppunten kunnen ook niet worden aangeklikt. Ik weet niet wat er verandert is of dat ik iets fout doe.

 49. valentijn Scholten Says:

  Het issue met de kleine labels zou wellicht met een wijziging in Android te maken kunnen hebben. Het valt op dat hetzelfde gebeurt op de (offline) OpenstreetMap kaarten in de geocaching app c:geo.

 50. J dit Says:

  Ondanks dat ik bij instellingen de grote labels tonen heb aangevinkt, blijven de labels op de kaart onzichtbaar klein en niet te zien dus. Dit was een tijdje geleden wel goed!

 51. Frank kranen Says:

  Ik kan inderdaad vanaf midden augustus plotseling niet meer knooppunten aanklikken , verversen lukt niet, jammer deze app was geweldig.

 52. Aad Says:

  Knooppunten labels nog steeds klein erg vervelend als je oppad ben. Dit duurt wel erg lang voor dit herstelt is

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Aad. Ik snap je frustratie. Ik was echter op vakantie. Inmiddels ben ik weer terug van vakantie en kan ik aan het probleem werken. Ik verwacht op korte termijn een nieuwe versie van BikeNode te kunnen publiceren.

 53. alexvanderlinden Says:

  Het probleem dat de (grote) knooppunt nummers niet meer getoond werden, is opgelost. Je moet wel even BikeNode ‘Updaten’ in de Google Play Store. En dan werkt het weer als vanouds.
  Aan iedereen die heeft laten weten dat het niet meer werkte: bedankt voor de feedback.

 54. A. vd Belt Says:

  Bedankt voor het oplossen. Alles werkt weer zoals het hoort.

 55. Jan Buitenhuis Says:

  Gelijk weer gebruikt, werkte weer prima.
  Bedankt.

 56. Elly Says:

  Ik probeer de locatie waar ik me bevind op te roepen echter niet gelukt wat doe ik verkeerd?

 57. manja hetjes Says:

  Om thuis routes te maken op je pc en te downloaden kun je op fietsnet,be alle knooppunten vinden van Ned. België en Duitsland.
  Met deze zelfgeprinte routses is het misschien makkelijker om onderweg dan de Bike Node te raadplegen als je iets anders of zo zou willen.

 58. Jos Lamers Says:

  Waarom kan deze app niet op een i-phone worden geïnstalleerd?

 59. Carlo Rademacher Says:

  Hallo.
  Ich habe soeben einen Fehler bei den markierten Knotenpunkten entdeckt:
  Im aechterhoek – genauer gesagt im haaksbergener veen – ist der Knotenpunkt ’77’ zweimal eingetragen.
  Der Knotenpunkt ’77’ etwas unterhalb des Knotenpunkten ’54’ ist falsch!
  Richtig ist der ebenfalls eingetragene Punkt ’77’ etwas weiter östlich.
  Ich bitte das Programm zu korrigieren!
  Vielen Dank
  Carlo Rademacher

 60. N.Overman Says:

  Kan de knooppuntenkaart gedraaid worden t.o.v van het scherm? Bijv. rijrichting naar bovenkant scherm.

 61. Gerr Says:

  Nieuwe versie geen verbetering. Zeer onoverzichtelijk.

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Gerr. Jammer om te horen, maar deze stap was noodzakelijk om Android 10 te ondersteunen. Wellicht goed om te weten dat je met de linkse knop bovenin nog tussen routes kunt schakelen. Zodoende kun je zorgen dat de kaart wat overzichtelijker wordt.

 62. De Geus Says:

  Ik zie geen knooppunten op de kaart

 63. Koos Vermue Says:

  Na verwijderen en herinstalleren van bikenode blijft telkens een blanco scherm: Geen kaart noch knooppunt te zien.
  Hikenode doet het wel. Is hier een oplossing voor?

 64. Jan Hofman Says:

  Al eerder heb ik gemeld géén knooppunten meer te zien op de kaart. Ik heb het betreffende vinkje wel ingesteld (oude knooppunten enz.).
  Wat te doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: